Плюси та мінуси цукрозамінників

https://healthclub.com.ua/wp-content/uploads/2020/01/saharozameniteli.jpg
Всі знають про шкоду цукру. Це саме через нього і продуктів його містять утворюються складки на животі, зайва вага, а головне – виникає цукрозалежною, яка підштовхує кожен раз до вживання ще більшої кількості солодкого. У пошуках альтернативи адепти здорового харчування звернулися до цукрозамінникам, які використовують діабетики. Так чи корисні і безпечні для здоров’я цукрозамінники, як нам розповідають їх виробники. В даному питанні розбирався медичний портал Medkrug.

Створені виключно для діабетиків, сьогодні цукрозамінники зайняли нішу на ринку продуктів здорового харчування. Виробники переконують нас що за допомогою нього можна позбутися зайвої ваги. Однак варто пам’ятати, що будь-яка фірма в першу чергу зацікавлена в отриманні прибутку. Давайте дізнаємося чи варті цукрозамінники нашої уваги.

 

Загальні відомості

Причина виникнення цукрозамінників

З давніх давен наші предки визначали на смак тип їжі. Якщо страва має гіркий смак, значить вона несе небезпеку, а солодка – задоволення. Люди з діабетом не можуть собі дозволити отримати приємні відчуття від цукру. Але такі елементи, як гліцерин, деякі білкові речовини або амінокислоти можуть замінити ці відчуття.

 

Якість продукції

Можна зустріти різні відгуки на однакові продукти. Вони бувають як обґрунтовані, так і навпаки. Даний маркетинговий хід задіяний виробниками для максимального просування свого продукту, а також на придушення конкурентів на ринку. Варто врахувати що не всі дослідження цукрозамінників проводяться «в реальних умовах» – піддослідними в більшості своїй стають тварини. Їх організм разюче відрізняється від людського, як і самі дози препарату. Ми будемо орієнтуватися на стандарти виробництва цієї добавки в трьох регіонах – Америка, Європа і Росія.

 

Протипоказання

Необхідно пам’ятати, що деякі цукрозамінники протипоказані при супутніх захворюваннях і станах:

  • При фенілкетонурії можна вживати аспартам і його похідні.
  • При серцевої недостатності небезпечний ацесульфам-К.
    Захворювання жовчовивідних шляхів змушують бути обережніше з ксилітом.
  • При цукровому діабеті і ожирінні не варто використовувати фруктозу через її впливу на рівень глюкози в крові.
  • Ряд цукрозамінників не рекомендований для вживання дітьми, а також вагітним і годуючим жінкам.

 

Класифікация

Види цукрозамінників

У даний час важко визначити натуральність або синтетичность цукрозамінників. У невеликих кількостях вони можуть зустрічатися в природі, а також синтезуються в спеціальних лабораторіях в промислових масштабах. Цукрозамінники бувають наступних видів:

  • штучні та натуральні;
  • калорійні та некалорійні;
  • небезпечні та безпечні;
  • термолабільі та термостабільні.

Не всі натуральні замінники є безпечними, а синтетичні – небезпечними. Буває навіть зовсім навпаки.

 

Синтетичні цукрозамінники

Цукрозамінники, утворені в лабораторних умовах штучним шляхом називають синтетичними. Що слід про них знати:

  • мала калорійність (через мізерні обсяги замінника часто приймаються за 0);
  • відсутність впливу на підвищення рівня глюкози крові при використанні;
  • неприємний післясмак при перевищенні рекомендованих доз;
  • невивчені наслідки постійного вживання.

Ось основні з них:

  • Адванта – досить новий цукрозамінник, близький до аспартаму, але, на відміну від нього, термостабільний. Його застосування дозволено в США і Європі;
  • Аспартам – цукрозамінник з чистим солодким смаком. Входить до трійки найбільших досліджених, безпечних і популярних у світі. Дозволено для всіх категорій людей, крім хворих на фенілкетонурію.
  • Неотам – як і Адванта, близький за будовою і властивостями до аспартаму. Відмінною рисою неотама є його безпека для хворих на фенілкетонурію. Дозволено в США, Європі та Росії для всіх категорій людей;
  • Сахарин – один з найстаріших цукрозамінників. Володіє гіркуватим присмаком. Входить до трійки найпопулярніших підсолоджувачів світу. Дозволено в США, Європі та Росії;
  • Цикламат – у дослідах на тваринах даний цукрозамінник підвищував ризик пухлин сечовидільної системи. На підставі цього був заборонений в США. Дозволено в Європі і Росії (за винятком вагітних і дітей). До використання не рекомендуємо;

 

Також врахуємо продукти біосинтезу, що зустрічаються в природі в малих кількостях, але вироблені штучним шляхом:

  • Ксиліт – для харчової промисловості синтезується штучно. Дозволено в США, Європі та Росії. Є обмеження щодо вживання у великих кількостях вагітними;
  • Сукралоза – також входить в трійку найпопулярніших підсолоджувачів. Дозволена в США, Європі та Росії всім, включаючи вагітних жінок;
  • Ерітрітол – отримують шляхом біоорганічного синтезу. Дозволено в США, Європі та Росії. Солодкість становить всього 70% у порівнянні з цукром, тому часто використовується спільно з іншими цукрозамінювачами для створення обсягу;

 

Натуральні цукрозамінники

Натуральними називають цукрозамінники, близькі за складом до сахарози або ті, які зустрічаються в природі. Особливості натуральних замінників цукру:

  • Калорійність;
  • Вплив на рівень глюкози крові;
  • Чистий солодкий смак.

До них найчастіше відносять такі цукрозамінники:

  • Фруктоза – класичний натуральний цукрозамінник. Протипоказана людям з цукровим діабетом. Вона калорійна і не має перспектив у терапії ожиріння;
  • Стевиозид – має неприємний післясмак, тому для його маскування використовується в комбінації з іншими цукрозамінювачами. У 1984 року було висловлено підозри про потенційну онкогенність стевії, проте в даний час очищений стевіозід дозволений в США, Європі та Росії. Не рекомендується вживати в чистому вигляді;
  • Сорбіт – Горобиновий цукор, має досить неприємний смак. При перевищенні рекомендованих доз викликає діарею. Може провокувати і прискорювати розвиток діабетичних ускладнень. Не рекомендуємо до вживання.

 

Выбір підходячого цукрозамінника

Критерії вибору

Кожен з цукрозамінників має певні властивості, показання та протипоказання до використання. Ось основні критерії вибору:

  • Безпека – рівень бажаної безпеки кожна людина повинна визначити для себе сама на основі деяких особливостей продукту;
  • Приємні смакові параметри – рекомендацій бути не може, так як чутливість смакових рецепторів і смакові пристрасті індивідуальні;
  • Відсутність впливу на обмін глюкози – даний пункт важливий лише для пацієнтів з цукровим діабетом;
  • Термостабільність – легко обійти, додаючи підсолоджувач у готові страви і дотриманням рекомендованого виробником температурного режиму. Готові страви з підсоложувачем не можна розігрівати.

 

Цукрозамінники для здоровых людей

Деякі люди вважають замінники засобом схуднення. Але насправді не все так однозначно.

У журналі Nature від 9 жовтня 2014 року опубліковані результати ізраїльського дослідження, яке показало, що вживання їжі, яка містить цукрозамінники, призводить до збільшення ваги,  схильності до гіперглікемії, а також збільшення рівня інсуліну в крові. Вважається, що у відповідь на солодкий смак у роті організм прогнозує надходження глюкози в кров і викидає заздалегідь додаткову порцію інсуліну. В результаті глюкоза не надходить, а інсулін спрацьовує і знижує її рівень в крові нижче норми. Як наслідок людина відчуває приступ голоду і споживає калорії.

Крім того, є дані, що жінки, що замінили цукор некалорійними цукрозамінниками, частіше страждають від зайвої ваги, ніж ті, хто віддає перевагу традиційним солодощам. Причина в тому, що віддаючи перевагу продуктам з цукрозамінників, багато людей збільшують загальну калорійність їжі за рахунок інших поживних речовин – жирів, білків, «прихованих» вуглеводів. Ці результати підтверджують, що даний продуки люди повиннні використовувати з обережністю.

 

Як вибрати свій ідеальний цукрозамінник

Прийміть рішення, чи потрібно вам постійно вживати продукцію на цукрозаминниках. Якщо він вам дійсно потрібен, то слід врахувати, що ідеального такого продукту немає. Кожен вибирає відповідний індивідуально.

  • При виборі потрібно користуватися інформацією з незалежних наукових джерел;
  • Дотримуйтесь рекомендації виробника по допустимим дозуванням і температурним режимам;
  • Якщо дієтичний продукт містить кілька видів цукрозамінників, перед покупкою уважно вивчіть характеристики кожного з них;
  • Якщо речовина визнана безпечною певними авторитетними організаціями, це не гарантує її абсолютної безпеки, але дозволяє уникнути вживання шкідливих для організму речовин.

НАЙВАЖЛИВІШЕ:

Цукрозамінники бувають різні: від фруктози до синтетичного цукру. Не всі з них нешкідливі, а синтетичні і зовсім вважаються небезпечними для здоров’я. Для вибору цукрозамінника потрібно дуже добре розбиратися в складах і протипоказання. Наприклад, більшість цукрозамінників не можна вживати вагітним і годуючим мамам. А також для початку варто подумати, з якою метою ви хочете замінити звичайний цукор на його замінники. Якщо з метою схуднути, то, швидше за все, це не спрацює. Є ряд досліджень, які доводять, що жінки замінили цукор на його замінники з метою позбавлення від зайвої ваги ще більше цю саму вагу набрали. Це пов’язано з тим, що цукрозамінники є низькокалорійним продуктом і калорії доводилося “добирати” за рахунок збільшення обсягів з’їдаються порцій.

Рецензія на статтю: Вікторія Галімон