Обирай чай на осінь

https://healthclub.com.ua/wp-content/uploads/2019/10/chaj3_800_533.jpg

5 рецептів осіннього чаю, щоб не захворіти

Разом з сезонними овочами та фруктами, восени на вашій кухні повинні ґрунтовно осісти імбир, лимон, мед, заморожені ягоди журавлини, малини, смородини, а також чебрець, липа і обліпиха. І справа не тільки в тому, що вони відмінно допомагають справлятися із захворюваннями. Регулярне їх вживання – відмінна профілактика, яка захистить організм від вірусів і допоможе зміцнити імунітет.

Ділимося рецептами осінніх чаїв, які допоможуть не захворіти.

1. Чай з імбиром, лимоном і медом

Імбир – природний імуномодулятор й антисептик. Саме тому його частіше за інших рекомендують додавати в раціон в холодну пору року. Його пряний смак відмінно поєднується з кислим лимоном, джерелом вітаміну С, а також солодким медом, який, до того ж є антисептиком і знищує бактерії в ротовій порожнині, не даючи їм потрапити всередину організму.

Як готувати:

5 гр дрібно нарізаного кореня імбиру
1 скибочка лимона
1 чайна ложка меду
400 мл окропу

Імбир залити окропом і дати настоятися 20 хвилин. Коли чай трохи охолоне, додати в нього мед і лимон.

2. Чай із шипшини

Шипшина містить таку кількість вітаміну С, що дасть фору навіть популярним екзотичним ягодам годжі, лимону та ківі. Її регулярне споживання зміцнить імунітет, а також чай з шипшини підтримує роботу печінки і є природним бактерицидним засобом.

Як готувати:

1 столова ложка висушених ягід шипшини
400 мл окропу

Залити в термос і настоювати 1 годину. В готовий чай можна додати трохи меду.

3. Обліпиховий чай

Ще один чемпіон за вмістом вітаміну С – обліпиха. Її можна заготовити восени, зробивши з неї пюре, і використовувати протягом року. Якщо перетерти її з цукром в пропорції 1 до 1, вона буде досить довго зберігається в холодильнику. Таким же чином можна заготовити журавлину, смородину і калину.

Як готувати:

2 чайні ложки перетертої з цукром обліпихи
200 мл окропу

Пюре залити окропом, перемішати, чай готовий. Зручно запастися маленькими баночками з кришкою і брати пюре з обліпихи на роботу, де заварювати чай просто в чашці.

4. Чай з малини та липи

Липа має потогінну, антимікробну, жарознижуючу, заспокійливу і ще багато інших властивостей. Сам по собі липовий чай дуже корисний, але в поєднанні з малиною, яка також є антиоксидантом і жарознижуючим засобом, – він корисний і ефективніше в багато разів. Можна сказати, що це вже “важка” артилерія: такий чай варто заварювати, коли ви вже відчули перші ознаки застуди.

Як готувати:

2 столові ложки подрібнених квіток липи
2 столові ложки малини перетертої з цукром або висушеної
2 склянки води

Липу і малину залити водою і закип’ятити. Накрити кришкою і дати настоятися близько 20-30 хвилин. Якщо випити такий чай на ніч, то вранці вже можна повністю позбутися від проявів застуди.

5. Чай з ромашки

Ромашка має бактерицидний, спазмолітичний і заспокійливий ефект. Відваром ромашки можна полоскати горло і промивати ніс.

Як готувати:

2 столові ложки квіток ромашки
2 склянки води

Залити водою, закип’ятити і дати настоятися 10 хвилин. Пити теплим маленькими ковтками протягом години.

Якщо немає часу готувати чаї самостійно, можна купити протизастудні трав’яні збори в аптеці. Особливо, якщо застуда вже звалила з ніг, а часу на хворобу, немає, тоді можна спробувати більш сильні засоби, наприклад, протизастудні чаї ТЕТ 36,6 на основі малини, лимона і білої акації. Вони допоможуть прибрати неприємні симптоми, такі як закладеність носа, першіння в горлі і головний біль, а також підтримають імунітет для якнайшвидшого одужання.